Ga naar de inhoud
Omgeving Wormerland

Tijdens het 100-jarig bestaan van WormerWonen in 2012 gaven wij de bevolking van Wormerland een fietsroute en een kanoknooppuntenkaart cadeau. Zo kunt u genieten van het mooie groene landschap in Wormerland.

U kunt in Wormerland ook heerlijk wandelen, zelfs door de veenweidepolders. 

Fietsen in Wormerland

Tijdens ons 100-jarige bestaan gaven wij de bevolking van Wormerland een mooie fietsroute cadeau. De fietsroute is 32 of 25 kilometer lang en loopt langs een dertigtal karakteristieke monumenten. Bij de meeste monumenten staan bordjes met daarop de geschiedenis van het monument en andere interessante informatie.

Download de fietsroute “Monumentaal Wormerland"

De fietsroute start bij Café Batavia 1894 (Veerdijk, Wormer)

Bij het café staat een informatiebord. Hierop staat een korte uitleg van de route. U volgt de route via de ANWB-routebordjes.
 

WormerWonen bedankt de volgende organisaties voor hun bijdrage aan de fietsroute:

 • Gerrit Blaauwfonds
 • Stichting Bijdrage Doelen Wormer en Oostknollendam
 • Stichting Support Cultuur en Sport Wormerland
 • de ANWB
 • vereniging Zaans Erfgoed
 • gemeente Wormerland


Een leuke en leerzame fietstocht toegewenst!

 

 

 

Regels bij het kanovaren

 • Geef voorrang aan beroepsvaart en aan motor- en zeilboten
 • Hinder geen vissers
 • Spaar de natuur zoals rietoevers en verstoor geen vogels
 • Ga alleen aan land op daarvoor bestemde uitstap plaatsen
 • Honden mogen nergens aan land
 • Afval dumpt u niet in de natuur, maar neemt u mee naar huis

 

Download de gratis routekaart

Kanoroute in Wormerland

Genieten van de mooie omgeving van Wormerland? Huur eens een kano of een bootje en ga het Wormer- en Jisperveld in. Het gebied is groot genoeg om er een mooie kanotocht te maken. Geniet van het veengebied en de gevarieerde plantengroei. Tijdens de tocht kunt u meteen vogels spotten want het Wormer- en Jisperveld is een belangrijke broedplek voor verschillende vogelsoorten. Ook leuk om met de kids te doen! Lekker actief en ook nog eens heel leerzaam! De gemeente Wormerland en de provincie Noord-Holland hebben een bewegwijzering in het veld aangebracht. 

In 2012 heeft WormerWonen ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum hiervan een (digitale) kaart laten maken. In maart 2022 hebben gemeente Wormerland en WormerWonen samengewerkt aan een vernieuwd vaarroutenetwerk! Deze kunt u hieronder gratis downloaden en printen. 

Knooppuntenroute

U bepaalt zelf uw route en het aantal meters dat u wilt varen of kanoën. Met behulp van de kaart kunt u in twee richtingen varen, van knooppunt naar knooppunt via genummerde borden. 

Onthoud het nummer van de startplaats waar u uw vaartocht begint, zodat u indien gewenst op het beginpunt ook weer kunt eindigen. Op de plattegrond ziet u een aantal nummers, dit zijn de zogenaamde "knooppunten". U volgt de genummerde borden van knooppunt naar knooppunt. Op elk knooppunt kunt u een keuze maken in welke richting u uw vaarroute wenst te vervolgen. Op iedere knooppuntspaal staat een plattegrond.

Tijdens het kanoën komt u verschillende restaurants en eetgelegenheden tegen, waar u aan land kunt gaan om gezellig een hapje te eten. Richting Oostknollendam zit restaurant De Hofjes, richting Jisp restaurant De Lepelaar en in Neck zit pizzeria Mario (een begrip in Nederland, beste pizzeria van Noord-Holland!).

Veel vaarplezier!

 

 

Wandelen in Wormerland

In Wormerland zijn een aantal leuke wandelroutes.

Zwetpad of brug tot brug
Sommige wijzen vanzelf, zoals het Zwetpad dat vanaf de Poelboerderij langs het Zwet loopt of een rondje van brug tot brug: loop vanaf de Zaanbrug over de Veerdijk langs de Zaan naar het noorden, ga bij de Prins Clausbrug de trap op, steek de Zaan over en ga de trap weer af, loop over het Noordeinde en de Zaanweg weer terug naar de Zaanbrug.

Schaalsmeerpolder
Of een rondje door de Schaalsmeerpolder: parkeer je auto of fiets bij de Hofjes, loop langs het fietspad naar Oostknollendam, sla naar rechts af voor het begraafplaatsje en als je blijft doorlopen kom je vanzelf over uiteindelijk een grasdijk weer bij de Hofjes uit, waar je tot slot heerlijk op het terras kunt genieten van het uitzicht over het Zwet.

Wandelkaart gemeente Wormerland
Er is ook een kaart met een aantal mogelijke wandelroutes die de gemeente Wormerland heeft laten maken. U vindt deze hieronder. Met dank aan de gemeente Wormerland voor de toestemming om de kaart op onze website te mogen plaatsen.

Download de wandelkaart Wormerland