Ga naar de inhoud

Om u kennis te laten maken met onze organisatie, willen wij u voorstellen aan Mark Molenaar, onze vastgoed manager. Mark heeft een rijke achtergrond in bouwmanagement, vastgoed en duurzaamheid, en brengt jarenlange ervaring mee van zowel woningcorporaties als de gemeente Zaanstad. In dit interview kunt u hem beter leren kennen. Hij vertelt over zijn achtergrond, zijn visie op de woningmarkt en wat hij hoopt te bereiken bij WormerWonen.

Waar kom je vandaan? En wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik ben geboren in Veendam te Groningen en ik ben nu 44 jaar oud, vanaf mijn tiende opgegroeid in de Zaanstreek. Toen ik 17 was, ben ik tijdelijk naar Amsterdam verhuisd en heb daar zeven jaar voor Rochdale gewerkt met name in het het “groot onderhoud”. Na die periode ben ik weer teruggegaan naar de Zaanstreek, waar ik nu woon in Zaandam. In mijn vrije tijd ben ik een echte klusser en houd ik van hardlopen.

Wat ik vooral leuk vind, is werken met domotica (slimme technologie in huis) en dat vooral met het oog op duurzaamheid. Zo heb ik ons eigen huis, dat een klushuis was, de afgelopen 14 jaar volledig gerenoveerd en verduurzaamd, én om het maar even zo te noemen, “slim” gemaakt. Zo gaan de lichten automatisch uit en gaat de thermostaat lager als we weggaan en wordt de cv niet ingeschakeld als de ramen helemaal openstaan. Het is echt mijn passie om op deze manier een duurzame woning te creëren. Soms tot ergernis van mijn gezin omdat niet altijd alles meteen soepel werkt.

Daarnaast loop ik graag hard. Recent heb ik dat gedaan voor het goede doel, daarbij heb ik de marathon van New York gelopen voor stichting “Kika”, wat ik echt een geweldige ervaring vond. Gezamenlijk hebben we meer dan 550.000 euro opgehaald voor het goede doel. Hiermee kan weer een jaar wetenschappelijk onderzoek worden gefinancierd voor de genezing van kinderkanker.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond en hoe je bij WormerWonen terecht bent gekomen? Wat doe je precies?
Ik heb Bouwmanagement en Vastgoed gestudeerd en ben een echte bouwkundige met veel praktijkervaring. De afgelopen jaren heb ik me meer verdiept in de installatietechniek. Deze twee zijn onlosmakelijk verbonden. In de loop der jaren heb ik veel ervaring opgedaan bij enkele corporaties zoals Rochdale en Parteon, maar ook bij aannemers en overheidsinstellingen waarvan de afgelopen vijf jaar bij de gemeente Zaanstad. Met name de laatste jaren ben ik me vooral gaan richten op duurzaamheid in het vastgoed, zowel bij woningen als bij bedrijfsgebouwen. Toen ik de vacature bij WormerWonen tegenkwam op LinkedIn, trok vooral hun focus op verduurzaming mijn interesse. Dat was voor mij een mooie kans om mijn ervaring in en passie voor duurzaamheid verder in te zetten.

Als manager vastgoed ben ik samen met mijn afdeling verantwoordelijk voor de technische kant van het bezit van WormerWonen. Dit omvat alles van sloop tot nieuwbouw, onderhoud en renovatie, en de verduurzaming van de woningen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat ons woningbezit niet alleen goed onderhouden blijft, maar ook toekomstbestendig is en aansluit bij de doelstellingen die WormerWonen heeft. Dat betekent dat we nu al rekening moeten houden met de wensen en behoeften van de huurders van de toekomst.

 

Mark Molenaar, Manager Vastgoed bij WormerWonen

Mark Molenaar, Manager Vastgoed bij WormerWonen

“Mijn doel is om duurzaamheid te integreren in elke beslissing die we nemen en om onze woningen toekomstbestendig te maken. Het is belangrijk dat we niet alleen rekening houden met de wensen van vandaag, maar ook met de behoeften van de huurders van de toekomst.”


Wat zijn je belangrijkste verantwoordelijkheden in jouw functie bij WormerWonen?
Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat het woningbezit van WormerWonen goed aansluit bij de toekomst. We moeten nu al denken aan de woningen die we over twintig jaar nodig hebben, en hoe we die kunnen realiseren. Daarnaast werk ik nauw samen met mijn zeer ervaren collega's Ron, Josefien en Adriaan. Zij zijn de mensen die de daadwerkelijke uitvoering van de projecten op zich nemen en nadenken over de juiste strategie, dus mijn rol is vooral om hen te ondersteunen, te sturen en ervoor te zorgen dat ze de juiste middelen hebben om hun werk goed te doen.

Wat zie je als de grootste uitdagingen in jouw werk?
De grootste uitdaging is de wens om onze woningen aan te passen aan de toekomstige behoeften. Er is een dubbele vergrijzing gaande, wat betekent dat we een ander type woning nodig hebben dan de traditionele ééngezinswoning. Het huidige woningbezit moet dus aangepast worden om aan die nieuwe vraag te voldoen. We moeten nadenken over wat we in de toekomst nodig zullen hebben en hoe we dat kunnen realiseren.

Daarnaast ligt er een belangrijke verduurzamingsopgave bij de woningen van WormerWonen. We willen hiermee voldoen aan de klimaatafspraken én de woonlasten van onze bewoners verlagen. Dit vraagt om een slimme en doelmatige inzet van de middelen die we hebben.

 

WormerWonen vindt persoonlijk contact met huurders belangrijk. Wat vind jij belangrijk in de communicatie met huurders en andere belanghebbenden?
Voor mij is open, eerlijke en duidelijke communicatie essentieel. Het is belangrijk dat we huurders altijd een helder en eerlijk verhaal vertellen, zelfs als dat betekent dat we niet altijd kunnen doen wat zij misschien graag zouden willen. Soms is er bijvoorbeeld niet genoeg geld beschikbaar om alles te doen wat we zouden willen, of zijn er technische beperkingen. Maar als je daar open en duidelijk over bent, kunnen mensen dat vaak veel beter begrijpen. Het gaat erom dat je transparant bent en duidelijke verwachtingen schept. Op die manier komen we samen tot de beste oplossingen.

Wat betekent duurzaamheid voor jou in vastgoedbeheer, en welke ideeën heb jij om dat toe te passen?
Duurzaamheid is voor mij een belangrijke drijfveer, zowel in mijn werk als in mijn privéleven. Ik geef ook les in duurzaamheid aan makelaars, omdat ik geloof dat het belangrijk is om anderen bewust te maken van de basisprincipes van duurzaamheid. Voor mij draait het om de lange termijn: we moeten zorgen voor de wereld die we aan de volgende generatie doorgeven. In de vastgoedsector betekent dat voor WormerWonen dat we moeten werken aan CO2-reductie in gezonde fijne woningen, maar ook aan circulariteit en natuurinclusiviteit. Desondanks moeten de woningen van WormerWonen wel betaalbaar blijven. Duurzaamheid mag nooit ten koste gaan van betaalbaarheid, en dat is een belangrijke overweging in alle beslissingen die we nemen.

Wat hoop je te bereiken in je eerste jaar bij WormerWonen?
In mijn eerste jaar wil ik ervoor zorgen dat de afdeling Vastgoed volledig is geïntegreerd binnen WormerWonen. De afdeling Vastgoed is namelijk pas onlangs ontstaan na een kleine reorganisatie. Daarnaast wil ik dat duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel is van elk besluit en proces. Het zou mooi zijn als we als team in staat zijn om duurzaamheid te integreren in alles wat we doen, van strategische keuzes tot dagelijkse operaties. Daarnaast ben ik bezig met het centraliseren van alle vastgoed gerelateerde taken binnen WormerWonen, zodat we efficiënter en effectiever kunnen werken. Uiteindelijk wil ik dat we als organisatie duidelijk zichtbaar zijn in onze toewijding aan duurzaamheid, zowel voor onze huurders als voor de samenleving.