Ga naar de inhoud

De verduurzamingswerkzaamheden op het Ketelhuisterrein in het kader van verduurzamingsproject ‘De Versnelling’ zijn sinds juni 2023 in volle gang. Inmiddels zijn al ruim 20 woningen verduurzaamd en naar verwachting zijn in oktober 2024 alle 62 woningen op het Ketelhuisterrein van het gas af.

In het kader van het project ging WormerWonen langs bij meneer en mevrouw Drenth, woonachtig op het Jan Houtmanhof in Wormer, om hen een paar vragen te stellen over de verduurzaming van hun woning. Al ruim 20 jaar wonen ze met veel plezier in hun woning op het Ketelhuisterrein. Ze zijn erg enthousiast over de verduurzaming van hun woning en delen graag hun ervaring.

Waar meneer en mevrouw Drenth voorheen nog op gas stookten, wordt hun huis nu verwarmd door een elektrische warmtepomp en koken ze niet langer op gas maar op inductie. Om dit te realiseren kwamen er vijf dagen lang werkmannen over de vloer, maar dit was voor meneer en mevrouw Drenth geen enkel probleem. “In de warmste week van afgelopen zomer, hebben de mannen van M&O Techniek fantastisch werk geleverd”, aldus meneer Drenth. “Aan het eind van de dag werd alles weer netjes opgeruimd. Daar was ik erg tevreden over.” Daar voegt mevrouw Drenth nog aan toe: “Stuk voor stuk waren ze allemaal even vriendelijk en beleefd.”

“Ons huis is snel lekker warm en we hebben geen koude voeten meer”
De aanpassingen in de woning bevallen goed. “We zijn al wat ouder en houden van een lekker warm huis. Nu we de warmtepomp hebben, merken we duidelijk verschil. Ons huis is snel lekker warm en we hebben geen koude voeten meer.” De verduurzaming heeft de woning van meneer en mevrouw Drenth een stuk comfortabeler gemaakt. Nu de woning energiezuiniger is, merken de bewoners dat straks ook in hun portemonnee. “We kregen een goede uitleg over efficiënt stoken met behulp van de warmtepomp. We moeten de verwarming ’s nachts niet te veel omlaag zetten. We laten hem altijd op 20 ℃ staan. Daarom is het altijd aangenaam in huis en betalen we onderaan de streep minder stookkosten.”

Ook het koken op inductie bevalt erg goed. “Veel mensen die nog nooit op inductie hebben gekookt, denken dat het heel moeilijk is,” vertelt meneer Drenth die vroeger zelf kok was, “maar het is juist veel makkelijker. Wat ons betreft is het een hele fijne en welkome vernieuwing, ons gasfornuis was immers ook al behoorlijk oud en aan vervanging toe. Al met al is alles behoorlijk opgeknapt,” concludeert meneer Drenth tevreden.

De warmtepomp staat in een hoek in de achtertuin, waar hij niet in de weg staat. “Het is wel een flink apparaat, maar hij staat ons niet in de weg. Ook maakt hij natuurlijk wel wat geluid, dat hoor je, maar ook daar hebben wij geen last van. Zelfs niet als we zomers buiten zitten.”

De Versnelling: ruim 300 woningen versneld van het gas af
De verduurzaming van de woningen op het Ketelhuisterrein in Wormer, maken onderdeel uit van de ruim 300 woningen die WormerWonen extra wil verduurzamen door ze versneld van het gas af te halen. De woningen op het Ketelhuisterrein werden in 2023 als eerste aangepakt, gevolgd door de flats aan de Koningsvarenstraat. Het plan is om in 2024 ook de eengezinswoningen aan de Bickershorn en Slijckershorn in Oostknollendam van het gas af te halen en tenslotte de appartementen aan de Spatterstraat in 2024/2025.

Meer informatie over De Versnelling:
Ga naar onze projectpagina.