Ga naar de inhoud

De tijdelijke doorstroomregeling voor 65-plussers is met een half jaar verlengd tot 1 januari 2024. Dat hebben de gemeenten en woningcorporaties uit Zaanstreek-Waterland samen besloten wegens het succes van de regeling.  

Veel ouderen blijven noodgedwongen in een gezinswoning wonen omdat verhuizen naar een kleinere en beter passende woning vaak een hogere huur betekent. Deze verhuisregeling stimuleert ouderen om wél kleiner te gaan wonen. Via deze regeling krijgen ouderen voorrang op geselecteerde woningen, behouden ze hun oude huurprijs, ontvangen ze een verhuisbonus van € 1000,- en kunnen ze begeleiding krijgen bij de verhuizing.  

Doorstroming op een krappe woningmarkt creëren 

De 65+ verhuisregeling moet zo de doorstroom op de woningmarkt verbeteren. En dat werkt, zo is het afgelopen jaar gebleken. In totaal zijn er in een jaar tijd 60 woningen verhuurd via de 65+ verhuisregeling. Namens de deelnemende gemeenten zegt wethouder Wonen Harrie van der Laan (Zaanstad) hier het volgende over: “We zien dat de regeling zijn vruchten afwerpt. Ouderen stromen door naar een gelijkvloerse woning en de corporaties kunnen de grotere huizen die vrijkomen verhuren aan gezinnen. Deze doorstroming is broodnodig in de krappe woningmarkt in Zaanstreek-Waterland. Daarnaast is een fijne en passende woning belangrijk om prettig oud te kunnen worden. Ouderen die gebruik maakten van de regeling zijn erg tevreden. Naast het gelijkvloers wonen geven zij onder andere aan dat zij door de verhuizing nu dichter bij voorzieningen of dichter bij familie wonen. Allemaal factoren die eraan bijdragen dat ouderen op een prettige manier oud kunnen worden en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.” 

Wilt u meer weten over de 65+ verhuisregeling? U treft hier meer informatie of neem contact met ons op via het contactformulier