Ga naar de inhoud
Woontips

Tip 1: ventileer uw woning goed

Bijna de helft van de Nederlanders ventileert te weinig. Hierdoor kunt u gezondheidsklachten krijgen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, benauwdheid, allergieën en astma. Hoe goed ventileert u eigenlijk?

Goed ventileren doet u 24 uur per dag

Houd altijd de ventilatieroosters (of schuiven) open. Of zorg dat er altijd een (klap)raam op een (anti-inbraak) kiertje staat. Oók in de winter en bij regen. Ventileer extra tijdens en na koken, douchen, roken en feestjes. 

 

Tip 2: een goede inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering bent u op de toekomst voorbereid.

Voor huurders (net als voor huiseigenaren) is een inboedelverzekering noodzaak.

Voor een inboedelverzekering moet u zelf zorgen. Stelt u zich eens voor dat u door brand of waterschade een hele nieuwe inboedel moet aanschaffen! U kunt wel denken dat u niet veel waardevolle zaken in huis heeft staan, maar de nieuwwaarde van de inboedel loopt vaak aardig in de papieren. Het gaat bij inboedel overigens niet alleen om de “losse” spullen in huis maar ook om de aankleding en afwerking van wanden, vloeren etc. Helaas komen wij af en toe huurders tegen die niet of slecht verzekerd zijn!

Voldoende dekking

Verder is het van belang een inboedelverzekering te kiezen die voldoende dekking biedt. Niet alle verzekeringen vergoeden schroei- en smeltschade, schade door neerslag die via de begane grond of openbare weg binnenstroomt of diefstal van tuinmeubilair. De meeste verzekeringen kennen ook een vergoeding voor opruimingskosten, extra hotel- of pensionkosten, kosten tijdelijke opslag e.d.

Tot slot is het belangrijk om af en toe opnieuw te bekijken of het verzekerd bedrag moet worden verhoogd. Prijzen stijgen en u schaft misschien duurdere spullen aan. Voor sommige zaken, kunst of sieraden boven een bepaald bedrag, heeft u een kostbaarheden verzekering nodig.

Kortom, het is belangrijk goed te informeren of u goed te laten voorlichten. Op een vergelijkingswebsite kunt u inboedelverzekeringen met elkaar vergelijken en vindt u informatie en tips. Maar natuurlijk kunt u ook naar een plaatselijke verzekeringsagent stappen.

WormerWonen heeft voor alle huurwoningen een opstalverzekering. De opstalverzekering dekt alles wat met de bouw van de woning samenhangt en alles wat nagelvast zit. Huiseigenaren moeten behalve voor een inboedelverzekering ook voor een opstalverzekering zorgen.


Duurdere keuken of zelf een uitbreiding gedaan?

Let op: Als onderdeel van de aan u verhuurde woning is de standaardkeuken door WormerWonen verzekerd, maar brengt u zelf een duurdere keuken aan dan dient u deze zelf bij te verzekeren. We spreken hierbij van "huurdersbelang" . Dit geldt ook voor eventuele uitbreidingen die u (natuurlijk pas na onze goedkeuring) zelf heeft aangebracht zoals een badkamer, dakkapel of een uitbouw.


Glasverzekering

Op een paar uitzonderingen na zijn alle huurders voor glasbreuk in en aan de woning verzekerd via WormerWonen. Bij glasbreuk kan dan gratis en 24 uur per dag direct contact opgenomen worden met Service Glasherstel, telefoon 0800 022 66 88. Let op: glasbreuk door eigen toedoen is niet verzekerd! Bijvoorbeeld als u, de politie of wij, een ruitje bij u moeten inslaan als u geen sleutel heeft om in uw huis te komen.

 

Tip 3: voorkom schimmel in de badkamer

Kalkaanslag op tegels en schimmelvorming op voegen vormen een bekend probleem in de badkamer. Gezien de huidige energieprijzen is het logisch dat we geneigd zijn alles dicht te houden om warmteverlies te voorkomen. Echter is dit voor de gezondheid niet wenselijk. De badkamer is een vochtige plek waardoor er gemakkelijk schimmel kan ontstaan. Ventileer de badkamer daarom goed. Zet elke dag even het raam open. Ook kun je speciale schoonmaakmiddelen gebruiken om schimmel- en kalkaanslag te verwijderen. Houd hierbij wel in gedachten dat sommige schoonmaakmiddelen ook de voegen kunnen aantasten. 

 

Tip 4: voorkom legionella

Spoel als u langere tijd van huis bent weggeweest altijd uw douche goed door. Leg de douchekop daarbij in een emmer water of als dit niet mogelijk is houdt dan de douchekop boven het afvoerputje. Ventileer of verlaat voor de zekerheid de doucheruimte. Meer anti-legionella tips leest u in de brochure.

Tip 5: bespaar op uw energie

Energie besparen: goed voor het milieu én voor uw portemonnee!


Zet de verwarming een standje lager

Wist u dat u tot 10% minder gas gebruikt als u de verwarming 2 graden lager zet? Met deze tips bespaart u op het verwarmen van uw woning:

  • Laat in koude maanden overdag de gordijnen open en uw zonneschermen omhoog. De zon verwarmt dan namelijk de ruimte. Hierdoor kunt u de verwarming niet of lager aanzetten.
  • Sluit 's avonds de gordijnen, tenzij de gordijnen voor de verwarming hangen.
  • Zet de thermostaat vanaf een uur voor u vertrekt en voor u gaat slapen lager.
  • Een graadje lager stoken als u thuis bent, bespaart ook.
  • Gebruik een klokthermostaat, en thermostaatkranen op de radiatoren. Dat zorgt voor meer comfort en minder gasgebruik.

 

Wilt u meer tips?

Op de websites van Milieu Centraal en de Energielastenverlager vindt u meer tips om te besparen op uw energierekening.

Tips over het controleren van uw energierekening of over de verschillende meters en slimme thermostaten vindt u o.a. op de website van de consumentenbond.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste huurders niet veranderen van energieleverancier. Het is de moeite waard om op een vergelijkingssite uw huidige energieleverancier met andere leveranciers te vergelijken. Lees de tips voor het kiezen van een energieleverancier.

Er zijn veel vergelijkingssites voor energieleveranciers. Niet al deze website zijn onafhankelijk. Daarom is het goed om altijd een paar verschillende vergelijkingssites te bezoeken, bijvoorbeeld op de websites van de Consumentenbond (ook voor niet-leden) of van de vereniging Eigen Huis (ook voor niet-leden en huurders).

 

 

Tip 6: voorkom rioolverstopping

Een verstopt riool is nooit prettig en zorgt voor nare luchtjes of andere ongemakken. Om verstopping te voorkomen, let u goed op wat u doorspoelt en wat niet. Een handig overzicht vindt u hier.

Is uw riool toch verstopt? Kijk eerst wat u zelf kunt doen. Op de website van Riool Reinigings Service, www.rrs.nl, vindt u een aantal tips. Komt u er niet uit? Neem dan contact met hen op door te bellen naar 0800 - 099 13 13 of plan kosteloos een afspraak in via hun website.

U bent gedekt als er een verstopping optreedt in uw keuken, toilet of badkamer. Ook hemelwaterafvoeren bij de woning vallen onder deze dekking.

 

Tip 7: Handige website: Steffie

Kent u de website wonen.steffie.nl al? Deze website helpt u op een duidelijke manier met allerlei zaken rondom wonen. Denk aan:

  • Hoe zoek je een huurwoning?
  • Ik heb een klacht: wat nu?
  • Wanneer vraag je de Huurcommissie jouw huur of klacht te laten controleren?
  • Tips om energie te besparen
  • Hoe voorkom je brand in huis?