Ga naar de inhoud

Op woensdag 5 april hebben gemeente Zaanstad en de Zaanse woningcorporaties in het stadhuis het convenant bestrijding energiearmoede Zaanstreek ondertekent. Doel van het convenant is om sociale huurwoningen sneller energiezuiniger maken. Hiervoor is een bedrag van 1,5 miljoen uitgetrokken. Energiebesparende maatregelen zoals tochtstrippen en vloer-, dak- en spouwmuurisolatie moeten de energierekening van huurders omlaag brengen. 

Wethouder René Tuijn (o.a. Duurzaamheid en Armoede): “Zoveel mogelijk panden, zo snel mogelijk, zo energiezuinig mogelijk. Dat is ons doel. Samen met de woningcorporaties kunnen we inwoners bereiken, die niet de middelen hebben om zelf te investeren in duurzame maatregelen. Terwijl juist deze inwoners extra geholpen zijn met een lagere energierekening. Om sneller slagen te maken, kiezen we nu voor een convenant. Een convenant met een beperkt aantal partijen is sneller af te sluiten dan het opstellen van een nieuwe subsidieregeling.”

Namens de Zaanse woningcorporaties zegt Monique Kwaak (manager vastgoed bij Parteon): “De Zaanse corporaties zetten zich in om de energierekening van huurders zo snel en zoveel mogelijk omlaag te brengen. We maken woningen duurzamer en doen dat steeds sneller, maar de financiële middelen om verder te versnellen zijn beperkt. Door dit convenant en de hulp van de gemeente kunnen we meer gaan doen voor honderden huurders met lagere inkomens."

Voor WormerWonen heeft het convenant overigens beperkte impact. De meeste woningen van de corporatie in de gemeente Zaanstad hebben reeds een energielabel van A+ of hoger. Bij één ouder complex zullen op basis van deze regeling energiebesparende maatregelen worden getroffen in het collectieve energieverbruik. 

Energiemarkt 
In oktober 2022 hield WormerWonen voor de winter al een grote energiemarkt voor alle huurders van de corporatie. De huurders konden daar gratis energiebesparende materialen halen zoals radiatorfolie, ledlampen, douchetimers en kierdichters. De markt werd door zo'n 600 mensen bezocht en was een groot succes. 

De Versnelling 
WormerWonen heeft onlangs ook aankondigt in de gemeente Wormerland ruim 300 woningen extra te gaan verduurzamen. Deze verduurzaming valt niet onder de regeling. De verduurzaming start in juni 2023 met de eengezinswoningen op het Ketelhuisterrein. Eind 2023 volgen de flats aan de Koningsvarenstraat en in 2024 de eengezinswoningen aan de Bickershorn en Slijckershorn. Tenslotte zijn in 2024/2025 de appartementen aan de Spatterstraat aan de beurt.   

Alle woningen krijgen een warmtepomp voor verwarming. Een deel van de bewoners gaat in de toekomst elektrisch koken op inductie. Op de daken van de eengezinswoningen en flats komen zonnepanelen die elektriciteit leveren. Als dat nodig is worden bestaande zonnepanelen vervangen en nieuwe panelen bijgeplaatst. In een deel van de woningen zijn ook extra isolatiemaatregelen nodig. Na de aanpak hebben de woningen energielabel A of beter.   

Alles over dit verduurzamingsproject lees je op de projectpagina De Versnelling. 

Meer informatie over hulp en ondersteuning bij het energiezuiniger maken van je woning staat op www.wonen.zaanstad.nl/ik-heb-een-woning/energiezuiniger. Extra regelingen voor inwoners met een laag inkomen staan op www.wonen.zaanstad.nl/energiehulp.